2018 0422 Haarlems Dagblad – Record Store Day: kopen en kreunen

Record Store Day: kopen en kreunen

2 min leestijd
Record Store Day: kopen en kreunen© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Anne Soldaat en Yorrick van Norden in North End.

Het mocht dan elf uur in de ochtend zijn, maar Ellen ten Damme vond het een mooi moment om de liefde te bezingen.

Dus nodigde ze halverwege haar ’instore concert’ bij Sounds in de Grote Houtstraat, na een prima Piaf-potpourri, het massaal toegestroomde publiek uit om mee te doen met de klassieker ’Je t’aime…. Moi non plus’.

Kreunen

Het hoeft alleen maar te kreunen; Ellen zingt zowel de Gainsbourg-partij als de zuchtregels van Birkin. „Kom dan toch, kom dan toch!” moedigt ze de aanwezigen aan.

Het was een zomerse Record Store Day, het jaarlijkse muziekfeestje van de onafhankelijke platenwinkels. Een evenement dat twee soorten bezoekers trekt: De ’kopers’, of ’crate diggers’, die speciaal afkomen op de speciale uitgaven die deze dag in de winkels liggen en vaak al uren voor openingstijd op de stoep staan, en daarnaast de liefhebbers van een intiem winkelconcert.

Voor die laatste groep was het zaak om zaterdag direct na het Ten Damme-optreden op de fiets of in de bus te stappen naar Haarlem Noord. Bij North End presenteerden Yorick van Norden en Anne Soldaat de exclusief voor deze dag uitgebrachte cd ’Unsung Heroes’.

Juweeltjes

Een verzameling relatief onbekende juweeltjes uit de pophistorie. Volle bak, daar op het Marsmanplein. Met prachtliedjes van Gene Clark, Big Star en Adrian Borland en een mobiele Leffe-bar buiten, blijkt de festivalsfeer al snel compleet. Na afloop van het optreden verkopen en signeren Yorick en Anne zo’n beetje de helft van de oplage, lijkt het, en dan springt het duo weer in de auto richting Alkmaar. Hun volgende ’instore’.

Bij De Platenslager en de Irrational Library is het wat minder druk. Logisch, want dit zijn tweedehands zaken, die niet meedoen aan de verkoop van de exclusieve Records Store Day platen. Maar ze feesten mee met de ’instore’-concerten. Veel ’ons kent ons’ en kampvuursfeer bij het Haarlemse Brother Flower tussen de LP-bakken bij de Platenslager.

Daarentegen is het een heksenketel bij de patatbakkerij De Vlaamsche Reus, waar punkduo The Kaak het inpandige microplatenwinkeltje Het Wapen Van Haarlem op stelten zet. Twintig pogoënde fans binnen en minstens evenzoveel verbijsterde voorbijgangers in de Nieuwstraat die er helemaal niets van begrijpen. Ondertussen laat frituurchef Bert Vink de bitterballen rond gaan.

Als het Haarlemse ET Explore Me met hun dampende garagerock het uitpuilende Sounds eind van de middag bijkans laat ontploffen, blikt eigenaar Paul Kamp tevreden terug. „Nog meer omgezet als vorig jaar. Records gebroken.” Missie geslaagd.