2018 0608 Platenbeurs nog altijd groeiende

Platenbeurs nog altijd groeiende

HAARLEM In de Beijneshal aan het Stationsplein vindt zondag 10 juni weer de Platenbeurs Haarlem plaats. Het is de elfde keer dat kroegeigenaar en platenverzamelaar Dick van den Berg de beurs organiseert. ,,Ik zit al helemaal vol, ik moet al steeds vaker mensen gaan weigeren. Of ik heb een grotere ruimte nodig, zoals de hal. Maar dat is dan weer zo’n verlichte bak, dat gaat echt ten koste van de sfeer. Misschien is dat voor de toekomst ooit nog wel denkbaar, maar dan moet je echt genoeg stands hebben om de hele hal mee te vullen. Het is namelijk ook veel duurder om die hele hal af te huren. De huurders zeggen ook al tegen mij dat ze liever in het café blijven. Het is daar wat donkerder en je ziet echt mensen door elkaar krioelen en snuffelen”.

Joost Verhagen

Van den Berg begon de platenbeurs eerst in zijn eigen café Lugosi’s maar een gesprek met de uitbater van de Beijneshal inspireerde hem om het wat groter aan te pakken. Onder de verkopers op de aankomende beurs zijn meerdere bekende gezichten uit de Haarlemse muziekwereld. ,,Jaap en Danny van de Platenslager hebben altijd wel opvallende albums. En Wim Dekker neemt vaak veel bijzondere muziek mee vanuit zijn eigen platenlabel Blowpipe”, noemt Van den Berg als opvallende voorbeelden. Van de elf verkopers die aan de beurs meedoen is het grootste deel Haarlems, maar toch sluiten er ook elke keer weer nieuwe mensen aan die de organisator zelf niet kent. De organisator verkoopt zelf ook platen tijdens de beurs. ,,Ik weet nog niet precies wat ik meeneem, of hoeveel. Dat is altijd een beetje afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die er voor me overblijft. Het is wel altijd leuk om mijn hele kast door te gaan om te zien wat ik precies dubbel heb en wat ik kan verkopen”.

Volgens de organisator komen er op zijn platenbeurs bijna geen dagjesmensen. ,,Iedereen die langskomt, koopt ook echt wel iets. Dus de verkopers zijn aan het einde van de dag ook meestal zeer tevreden”. Onder de klandizie zijn ook opvallend veel jongeren. ,,Soms zijn er echt kinderen die met hun ouders langskomen om hun eerste platen uit te zoeken. Die nemen dan vaak bijvoorbeeld Led Zeppelin of The Doors mee. Dat is toch echt wel heel erg leuk om te zien”.

Van den Berg heeft zelf een zeer indrukwekkende collectie vinyl en cd’s. Hij kocht zijn eerste single in 1969; ‘Appleknockers Flophouse’ van de Nederlandse bluesband Cuby and the Blizzards en is sindsdien niet meer gestopt met het zoeken naar nieuwe muziek. Hij heeft vooral veel affiniteit met de gitarist en componist Frank Zappa, die in zijn eentje twee planken in zijn platenkast in beslag neemt. Met de opkomst van de cd raakte het vinyl in verval, waardoor hij hele collecties voor betrekkelijk weinig kon opkopen en bijzondere vondsten deed bij kringloopwinkels. Sommige albums heeft hij daardoor nu dubbel, omdat hij toevallig een exemplaar in betere staat vindt of eentje waarvan de hoes er beter uit ziet. Dat zorgt er dan ook voor dat hij weer meer waar heeft om te verkopen. Zijn collectie bevat van alles, van reggae tot punk en metal en muziek uit de jaren ’60 en ’70. Alleen house heeft hem nooit zo getrokken. Ondanks dat Van den Berg zelf een gigantische verzamelwoede heeft, komt hij naar eigen zeggen toch altijd met veel minder platen thuis dan dat hij naar de beurs is gegaan. ,,Ik koop er zelf niet zo heel veel, of er moet echt iets heel interessants tussen staan.”

De Haarlemse platenbeurs is te bezoeken in het café van de Beijneshal op 10 juni tussen 11.00 en 17.00. Het is niet meer mogelijk om tafels te huren om platen te verkopen.