2018 Jaarlijst Platenslager

1. Grey Lotus – Nektar

Deze plaat diende zich al het hele kalenderjaar aan. De Platenslager was eind 2017 aanwezig tijdens een “luistersessie” en kon dan ook niet wachten op de release van het album. Vaste muziekvolger Age Baars heeft notabene nog voor de deur bij Pletterij Debat en Cultuur een van de makers (Joost Verhagen) aangespoord die release niet langer uit te stellen,

Dit zag er lang onzeker uit, maar in november is de cd uitgebracht. Een plaat wie je wist wie zou komen. Gelukkig is ie er nu. No Hand Records

2. Dig Deeper – In Central European Time

Een plaat uit 2017 die we begin dit jaar in een ingebrachte collectie aantroffen. Voor ons totaal onbekend. Maar wat een plaat! Van een Noorse band en naar verluid alweer hun derde album. Een plaat waar je je klok een uur voor stil zet. Een aanrader dus en eentje om misschien wel nieuw in te kopen ter verruiming van het winkelaanbod van De Platenslager.

3. Lionel Richie – Can’t Slow Down

Er wordt geen collectie bij De Platenslager ingebracht of deze lp zit er wel tussen. En als je “mazzel” hebt zelfs twee keer…

Om nou te zeggen dat het album bij ons goed verkoopt, nee.

Maar dat heeft het in het verleden wel gedaan! Er schijnen meer dan 20 miljoen exemplaren over de toonbank te zijn gegaan… Hello!

De Platenslager heeft inmiddels een stuk of tien exemplaren staan en er tussentijds ook wel wat richting kringloopwinkel gebracht.

Alsof er dus niet genoeg in omloop waren is deze plaat opvallend genoeg in een heruitgave op Record Store Day 2018 toch weer verschenen!

4. Vivaldi – I Musici (div)

Ze zeggen weleens dat klassiek niet meer verkoopt. Dat is ook een beetje onze ervaring. Maar voor Vivaldi maken we een uitzondering. Er komen bij ons klanten die heel gericht zoeken naar uitvoeringen door het gezelschap I Musici. Met recht kunnen we stellen dat Vivaldi onze “best selling classical composer of the year” is. Wie had dat gedacht…

Nr. 5. Tom Waits – Live Atlanta

Deze box met 5 lp’s hebben we in de verkoop. Niet goedkoop, maar zo goed als nieuw en erg de moeite waard. Tom Waits live in optima forma.

Afgelopen jaar is deze box telkens als verjaardagscadeau “gereserveerd” geweest. Niet voor 1 klant, maar voor diverse. Aan het einde van het jaar concluderen we dat de verjaardagsfeestjes kennelijk niet door zijn gegaan…

Wie komend jaar nog een verjaardagscadeau zoekt weet waar hij moet zijn (vooruit: inclusief verjaardagshoedje, slinger en toeter)

6. Shellagh McDonald – Album

Om te weten wie Shellagh McDonald was verwijzen we maar naar Wikipedia. Ze heeft rond 1970 twee platen gemaakt, in de hoek van Fairport Convention. Echte collectors items. Daarna is ze decennia van de aardbodem verdwenen om tien jaar geleden weer op te duiken. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Haar debuut lp hebben we dit jaar verkocht. Bestemming Duitsland. De verkoop vond plaats via internet: geen direct klantencontact, geen koffie aan de toonbank. Gewoon met de post verstuurd. Aan een anonieme liefhebber. Een intense leegte bij De Platenslager achterlatend.

7. Howrah – Self-Serving Strategies

De eerste keer zagen we deze band uit de Bollenstreek in de Ierse kroeg in Groningen tijdens Grunn Sonic. Ze gaven een verpletterend optreden, net als later dat jaar in Paradiso op de Subroutine bandavond (met ZEA en Apneu). Ze komen dit jaar overigens op meerdere jaarlijstjes voor…

8. The Cure- Wish

Vinylverzamelaars weten het wel: deze plaat, verschenen op het dieptepunt van de vinylmarkt (1992), is tegenwoordig niet goedkoop. De Platenslager had wel een heel bijzonder exemplaar, want afkomstig uit een roemruchte club uit Haarlem: Dwiezels. Dit stond met een dikke stift in grote letters op de hoes geschreven.

Voor veel verzamelaars is dat een reden om zo’n plaat te laten staan (want beschreven), voor de uiteindelijke koper had het juist een meerwaarde: het bracht hem in zijn herinnering terug naar begin jaren ’90 in de Smedestraat.

9. The Ex – 27 Pasports

In januari zagen we Zea spelen tijdens Grunn Sonic, in maart hadden we hem voor een instore bij ons in de winkel. Toen speelde hij materiaal van zijn plaat “Moarn Gean Ik Dea”.

Later dat jaar hebben we Arnold diverse malen zien spelen (o.a. in Patronaat) in het kader van de presentatie van de nieuwste plaat van The Ex. Schitterende plaat, onovertroffen

10. The Beatles – White Album

We hebben dit jaar 1 of 2 exemplaren van dit beroemde album verkocht, maar er lijkt tweedehands altijd wel wat aan de hand met die dubbelaar. In de prive collectie van De Platenslager slaat de plaat sinds mensenheugenis over bij obladi oblada. Dat wordt dan iets als oba di di di di di. (Gek dat ze dat die sample niet bij number nine verwerkt hebben, gemiste kans).

De verkochte exemplaren mankeerden allemaal wel wat: of de vier kleurenfoto’s ontbraken, of er zaten diepe krassen in. Beatles platen zijn doorgaans netjes, dit album vaker niet dan wel is onze ervaring. Alsof iedereen als een stinkende hippie het destijds niet meer kon schelen hoe die plaat werd verzorgd.

Waarom dan ook in dit lijstje: toch ook omdat dit jaar een geremasterde editie op de markt is gekomen. En daar is best wat over te doen: had Gilles Martin er met zijn tengels af moeten bljven of niet? De songs die op internet waren te beluisteren klonken als een klok. Vooral het drumwerk van Ringo klonk als nooit tevoren en daarom om productionele redenen al aanlokkelijk om toch nog eens te scoren in het nieuwe jaar.